Plymouth

Contract value: undisclosed

Completed: 2008

McCaren were commissioned to design the eco-renovation of 9 Haystone Place, dividing the original Victorian house into two thermally efficient flats.  Energy conservation and sustainability informed the specification across the project from construction materials to interior fit-out.  Both homes now achieve an Energy Performance Rating B both in terms of Energy Efficiency and Environmental Impact.

The fact that the building had been derelict for over ten years, and that it lies within the Stonehouse Conservation Area added a further dimension to the brief.  McCaren Architecture made every effort to conserve the few remaining original features and to reinstate those which had been lost during previous refurbishments. This included the replacement of aluminium windows and uPVC doors with timber ones of a more appropriate design, and the reproduction of original window and door surrounds on the front elevation.

The project was partially grant funded by Plymouth City Council’s Empty Homes Unit to enable the return of unoccupied housing stock back into circulation, and the completed flats are let by Sarsen Housing Association.  McCaren Architecture formed a central point of contact for liaison between these organisations, the clients, contractor, Planning, and Building Regulations authorities, to ensure that the project ran smoothly.