Saltash Passage, Plymouth

Contract value: circa £500k

Completed: in progress

An existing boathouse on this site had reached the end of its useful life, so our client decided to commission a new luxury riverside dwelling for his extended family. The steeply sloping and heavily wooded site presented a design challenge to create a generous modern home, whilst maintaining the integrity of the natural landscape.

McCaren Architecture worked closely with local authority, arboriculture and ecological consultants to ascertain distinct areas of concern that would inform the design. Flood risk, flood protection and safe access, and the biodiversity of the estuary were all taken into account.  Respect for the natural habitat formed the basis of the design ethic.

The new dwelling consists of an arrangement of bedrooms with views to the estuary, accessed from open plan communal spaces. The spaces engage directly with the external environment through a series of glazed openings leading to sun terraces and cantilevered balconies. The ultra-high insulative specification of the roof, walls and windows responds to the long-term environmental impact of the dwelling, and the roof provides an opportunity for the provision of a natural habitat with a sedum planted landscape.